Ogólne informacje

Fundacja „Wojtek i Michał” powstała w maju 2012 roku. Głównym celem statutowym Fundacji jest pomoc dzieciom chorym i niepełnosprawnym, zwłaszcza z domów dziecka i rodzin zastępczych. Decyzja o powołaniu Fundacji zapadła w dniu tragicznej śmierci dwóch dziewiętnastolatków - Wojtka Kozuba i Michała Jaworskiego. Chłopcy zginęli w czasie wakacyjnego pobytu nad Bałtykiem, w pożarze domku letniskowego w Karwieńskich Błotach. Naszym marzeniem  jako fundatorów jest sprawić by z tym tragicznym wydarzeniem wiązały się działania  dobre i pożyteczne, przynoszące radość i pomoc w potrzebie.

Od 2013 roku organizujemy wyjazdy wakacyjne do Karwieńskich Błot dla dzieci  z domów dziecka i rodzin zastępczych. Codzienne życie dzieci dorastających poza rodzinami biologicznymi bywa szare i monotonne. Chcemy pokazać tym dzieciom jasną stronę życia, rozbudzić pasję, dać motywację do starań o lepsze jutro.

Fundacja „Wojtek i Michał” w szczególności wspiera dzieci niepełnosprawne i cierpiące na choroby przewlekłe, ułatwiając im leczenie, rehabilitację, edukację i zapewniając możliwość aktywnego wypoczynku nad Bałtykiem. Więcej szczegółów dotyczących działań Fundacji znajduje się w zakładce „Nasze akcje”.

Gorąco zachęcamy do wsparcia naszych działań. Fundacja „Wojtek i Michał” jest organizacją działającą w małej skali, nikogo nie zatrudnia, opiera się wyłącznie na pracy wolontaryjnej. Pozwala to przekazywać 100% pozyskanych środków na działalność  statutową.

Numer rachunku bankowego Fundacji: 74 2490 0005 0000 4500 1336 0408.
Statut Fundacji

Statut